دانستن یا ندانستن علم
آیا اطلاع رسانی در همه جا لازم است؟ آیا دانستن همه چیز برای همه کس لازم است؟
پاسخ : بعضی از چیزها را اگر ندانیم بهتر است. قرآن میفرماید: لا تسئلو عن أشیاءان تبدلکم تسؤکم ( سوره مائده، اایه 101.) از چیزهایی که اگر برای شما آشکار شود شما را ناراحت میکند، سؤال نکنید.
اگر مسئولین سیلوها و انبارهای غله به مردم اعلام کنند که فقط تا چند وقت دیگر گندم داریم، همه مردم از همین الان ناراحت میشوند و در تهیه نان نزاعها شروع میشود. در اینجاباید مسئولین به جای اطلاع رسانی باید به فکر چاره و خرید گندم باشند، نه آنکه مردم را در جریان بگذارند. آری، هر دانستنی و هر اطلاع رسانی مفید نیست.
قرآن دانشها را سه نوع میداند:
الف) علمی که مفید است. حضرت موسی (علیه السلام) به خضر گفت: آیا به من اجازه میدهی که در سفر دنبال شما باشم تا از علمی که به تو داده شده فرا گیرم و رشد کنم؟! هل أتبعک أن تعلمن مما عملت رشدا ( سوره کهف، آیه 66.)
ب) علمی که ضرر دارد. و یتعلمون ما یضر هم و لا ینفعهم ( سوره بقره، آیه 102.) گروهی به سراغ علم سحر و جادو و یا دانشی میرفتند که میان همسران را با فتنه انگیزی به هم زنند.
ج) علمی که نه مفید است نه مضر است. نظیر دانستن تعداد نفرات اصحاب کهف که آیا آنها سه نفر بودند یا چهار نفر یا کمتر یا بیشتر. ثلاثة رابعهم کلبهم و یقولون خمسة سادسهم کلبهم ( سوره کهف، آیه 22.)
تعداد نفرات اصحاب کهف مهم نیست. آنچه مهم است آن است که چگونه یک اقلیت جوانمرد در جامعه پر از فساد، دین خود را حفظ کردند و برای حفظ عقیده و ایمان خود، از محیط گناه و شرک هجرت کرده و غارنشینی را بر شهر نشینی ترجیح دادند.