راه کارهای اثرگذاری پیامهای عاشورا در میان جوانان (کانون عصمتیه سمنان)
راه کارهای اثرگذاری پیامهای عاشورا در میان جوانان
گردآورندگان: الهه نوبخت (مسئول)، فاطمه کریمی( کانون عصمتیه سمنان)
چکیده:
این پژوهش به بررسی راهکارهای اثرگذاری پیام های عاشورا به ویژه حجاب در میان جوانان پرداخته است. از جمله این راه کارها: تشکیل و تقویت سازمانها و ارگانهایی که در امر حجاب در سطح جامعه می توانند تاثیرگذار باشند. لذا رسانه: تهیه ی فیلم، مستند، راه اندازی سایتهایی در زمینه ی حجاب، تولید پوشاک اسلامی، معرفی الگوی موفق، ضرورت حضور مستمر مشاوران مذهبی در مدارس کشور بسیار راه گشاست.
مقدمه:
از آنجایی که دشمنان اسلام تلاشهای گستردهای برای کمرنگ نمودن و دور نمودن زنان و دختران جامعه از حجاب و پوشش اسلامی انجام میدهند، ضروری به نظر میرسد که راهکارهایی برای اثرگذاری پیامهای عاشورا به ویژه حجاب در میان جوانان ارائه گردد.
حجاب در پیام عاشورا
عاشورا مکتبی انسان ساز است، یکی از پرمعناترین جلوههای عاشورا حجاب و پوشش حضرت زینب (سلام الله علیها) و همراهان ایشان بود که از لحظه ی ورود به کربلا، شهادت حضرت ابا عبدالله (علیه السلام)، اسارت در کوفه و شام به زیباترین وجهی جلوه کرد. نقل میکنند وقتی که مردم گرد آمده بود که اسرای اهل بیت را تماشا کنند، ام کلثوم خطاب به آنها فرمود: «ای مردم! آیا شرم نمیکنید برای تماشای اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) که پوشش مناسبی ندارند جمع شدهاید؟»[1] حضرت زینب (علیهاالسلام) در کاخ یزید خطاب به یزید میفرمایند: «یَابنَ الطُلَقاءِ، آیا این کار تو که زنان و کنیزانت را در جای امن و دور از چشم مردم قرار دادهای و دختران رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم را با پوشش نامناسب در شهرها میگردانی، که همه به آنها نگاه کنند عادلانه است؟[2]»
همه ی اینها یک پیام گویا و روشنی برای هر زن و دختر مسلمان و شیعه دارد و اینکه حجاب و پوشش از الطافی است که خداوند متعال برای حفظ حریم و شخصیت زن به او عطا نموده است تا از نگاه مسموم نامحرمان مصون بماند همانگونه که زن تازه مسلمان شده ی امریکایی(سهیلا آرین) به روسری خویش تاج بندگی لقب می دهد[3]، لذا برای تاثیرگذاری پیام حجاب در عاشورا و نهادینه کردن آن در متن جامعه نیاز به شیوهها و ابتکاراتی دارد که جوانان آن را پذیرفته و در زندگی فردی و اجتماعی خود پیاده نمایند.
راهکارهای تاثیر حجاب
یکی از مسائلی که باعث دوری و تضعیف حجاب و پوشش اسلامی در بین افراد جامعه به خصوص جوانان گردیده القائات و شبهاتی است که از سوی دشمنان اسلام به وسیله ی ماهواره، گوشی، و اینترنت … شکل گرفته است که آرام آرام جوانان از حجاب و پوشش خویش فاصله گرفته و چون فضای اندکی برای پاسخ گویی به این شبهات وجود داشته آنان بر این باور رسیده، آنچه تاکنون انجام دادهاند تقلیدی و نادرست بوده است، از سوی دیگر زیبایی ها و آثار مثبتی که حجاب و پوشش اسلامی دارد به درستی تبیین نگردیده است لذا برای تاثیرگذاری حجاب در بین جوانان باید چند گام اساسی برداشته شود: در گام اول یک گروه متخصص و متعهد در زمینه ی مسائل دینی، هنری، فضای مجازی، بازیگر و کارگردان، روانشناس، تولیدکننده، نویسنده، سرمایه گذاران بخش خصوصی و نیز مدیران فرهنگی- اجتماعی در کشور تشکیل شود. در گام بعدی سازمانها و ارگانهایی که در این زمینه میتوانند تاثیرگذار باشند شناسایی شوند، مهمترین ارگانها شامل: تولیدکنندگان فیلمها، سایتها و شبکههای مجازی، تولیدکنندگان پوشاک، نویسندگان، آموزش و پرورش وخانواده ها هستند. این گروه با همفکری سازمانهای نامبرده به صورت همزمان و مستمر برنامه هایی هدفمند را تدوین و به مرحله ی اجرا درآورند که به بخشی از آنها اشاره می شود:
رسانه
فیلمهای تاریخی که مرتبط با پوشش و حجاب بانوان باشد تهیه و پخش شود، البته برای تهیه ی این فیلمها از بازیگرانی استفاده شود که خود در جامعه ی امروزی نماد بی حجابی نباشند. تهیه ی مستندات از زندگی افرادی که با بی حجابی زندگی خود و اطرافیانشان را به ورطه ی تباهی میکشانند. در تمامی شبکهها چند برنامه جذاب و پرمحتوا مانند «به سمت خدا» راه اندازی شود و کارشناسان و متخصصان جایگاه و ارزش پوشش و حجاب اسلامی وآثار و پیامدهای فردی و اجتماعی آن را بیان نمایند. مستنداتی از زندگی زنان و دختران با حجاب موفق اسلامی چه در داخل ویا خارج از کشور تهیه شود.طراحی سایتهایی که در آن به معرفی زندگی شخصیتهای تاریخی، معرفی زنان موفق در جامعه ی اسلامی با پوشش اسلامی، معرفی زنانی که تازه به اسلام گرویدند و حجاب را بهترین نماد زن می دانند. چاپ و انتشار کتابهایی الکترونیکی در این سایتها، با موضوع زندگی افراد بی حجاب و آثار و پیامدهای سوء آن، تبلیغ و ترویج مدلها و لباسهایی با طرح های اسلامی.
معرفی الگو
جوانان همیشه به دنبال الگوهایی برای خود هستند لذا اگر الگوهای دینی و اسلامی برایشان شناخته شده نباشد به سمت الگوهای غربی و غیر اسلامی میروند. اگر زندگی زیبا و پر از معنویت حضرت فاطمه زهرا (س)، حضرت زینب (س) و زنان اسلامی که در هر موقعیت وشرایطی حجاب وپوشش خود را حفظ مینمودند به تصویر کشیده شود مسلماً جاذبههای حجاب و پوشش جوانان را به سمت این الگوها سوق میدهد، لذا باید زنان محجبه موفق چه در داخل کشور و چه در کشورهای دیگر از طریق سایتها، تلوزیون، مدارس شناخته شوند تا انگیزه و اشتیاق جوانان به حجاب افزایش یابد.
تولیدکنندگان پوشاک
گروهی از خیاطان و طراحان برجسته و مجرب لباس در کشور تشکیل شوند که برای هر مناسبت چه شادی و یا حزن و اندوه (محرم، مبعث، عید نوروز، غدیر) لباسهایی پوشیده و اسلامی و در عین حال جوان پسند طراحی، تولید و با قیمت مناسب وارد بازار کنند، لذا برای تبلیغ و ترویج این مدل لباسها از افراد مشهور و شناخته شده ی کشور (بازیگران، زنان موفق شناخته شده) و سایتهایی که با ترویج حجاب راه اندازی می شوند استفاده شود.
کارشناسان مذهبی در مدارس
نبود کارشناس مذهبی در بعضی مدارس و یا نبود وقت کافی برای مشاوره جوانان، خلأ بزرگی برای نوجوانان با مسائل دینی به وجود آورده است به طوریکه بسیاری از مسائل دینی از جمله پوشش و حجاب در مدارس کمرنگ شده است و نوجوانان با تقلید از هم سن و سالان خویش به سمت بی حجابی میروند، لذا در گام اول حضور مستمر کارشناس مذهبی در مدارس و اختصاص ساعات بیشتر برای فعالیتهای مذهبی و مشاوران دینی برای نوجوانان است و در گام بعدی تشویق نوجوانانی که پوشش وحجاب کامل دارند به عنوان الگو در مدارس معرفی شوند، و نیز جوایز نخبگان و دانش آموزان فعال مدرسه را سفر زیارتی، کتابها و سیدیهایی از زندگی ائمه معصومین (ع) در نظر گرفته شود.
[1]. حبیب زمانی ، زنان و سياست در اسلام، جلد، 1، بی جا، بی تا، ص 71
[2]. عباس قمی، منتهی الامال، تهران، مطبوعات حسینی، 1373، ص510.
[3] . http://rahyafte.com