ویژگی های جامعه مهدوی در پیاده روی اربعین
ویژگی های جامعه مهدوی در پیاده روی اربعین
نقطه شروع پیاده روی اربعین بازگشت کاروان امام حسین (ع) در اربعین به صحرای کربلاست که بعدها توسط شیعیان این راه ادامه پیدا کرد.
حجت الاسلام والمسلمین سعید شاه آبادی، در سخنانی گفتند: پیشینه پیاده روی اربعین به اهل بیت علیهم السلام و علما بازمی گردد و در اصل پیاده روی اربعین یک حرکت جدید نیست. نقطه شروع پیاده روی اربعین بازگشت کاروان امام حسین (ع) در اربعین به صحرای کربلاست که بعدها توسط شیعیان این راه ادامه پیدا کرد.
پیاده روی اربعین، گسترش پیدا کرد چرا که ائمه این کار را انجام دادند و حدیثهای بسیاری از ایشان در ارزش و ثواب پیاده روی نقل شده است و حتی یکی از نشانه های مومن را زیارت اربعین بیان کردند. آنقدر اهمیت آن زیاد است که فرمودند اگر نتوانستید خود را به کربلا برسانید، از راه دور آن را بخوانید.
هدف پیاده روی اربعین را چه میدانید؟
پیاده روی برای گرفتن حاجت نیست، ما میرویم حاجت امام حسین (ع) و حضرت زینب (س) و امام زمان (عج) را بدهیم و اعلام آمادگی کنیم که حقِ خون امام حسین را میگیریم و آماده ظهور منتقم خون امام حسین (ع) هستیم.
شما چند بار توفیق شرکت در پیاده روی اربعین را داشتید؟
بنده سال پیش توفیق حاصل شد برای اولین بار به همراه 700 نفر در پیاده روی اربعین شرکت کردم و انشالله امسال نیز انشالله به همراه 4000 نفر از کاروان عهد آدینه به پیاده روی کربلا مشرف خواهیم شد.
چرا اینگونه به نظر میرسد که چند سال اخیر است که این امر رواج یافته است؟
در دوره صدام و حزب بعث نمیگذاشتند پیاده روی صورت بگیرد که با از بین رفتن حزب بعث و آزادی مردم عراق از خفقان موجود در کشورشان این حرکت عظیم و حماسه با شکوه اوج گرفت که این نیز از نشانه های ظهور صغراست.
از ویژگیهای منحصر به فرد این پیاده روی برایمان بگویید؟
از چیزهایی که این حماسه را بی نظیر میکند، ویژگیهای آن است، در حالی که مانند حج یک فریضه نیست. نه از جای خاصی فراخوان داده میشود و نه امکاناتی رفاهی مانند شهر مکه در اختیار زائران است؛ و در عین حال میبینیم که نزدیک به بیست میلیون شرکت کننده در آن شرکت میکنند و این همان حدیث گرانقدر از پیامبر اکرم (ص) است که میفرمایند.
قال رسول الله (ع) : «إنَّ لِقَتْلِ الْحُسَیْنِ حَرَارَةٌ فِی قُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ لَنْ تَبْرُدَ أَبَداً» شهادت امام حسین علیه السلام در دلهای افراد با ایمان آتش و حرارتی ایجاد میکند که هرگز خاموش نخواهد شد.
(مستدرک الوسائل، ج 10 ص 318).
در این پیاده روی با صحنههایی روبرو میشوید که در هیچ مراسم و مناسکی مشاهده نمیکنیم. اینگونه پذیرایی کردن از زائران که میبینید التماس میکنند تا از پذیرایی آنها استفاده کنید، افرادی که کفشها را واکس میزنند، پاشویه میکنند و یا با دست و دستگاه مشت و مال میدهند، هیچ کدام در هیچ جای دیگر قابل مشاهده نیست. این یک معجزه است که بعد از چند قرن این چنین این عشق هر روز بیشتر میشود.
امام صادق (ع) درباره ثواب زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده میفرمایند: کسی که با پای پیاده به زیارت امام حسین (ع) برود، خداوند به هر قدمی که برمیدارد یک حج مقبول برایش نوشته و یک گناه از او محو میفرماید و یک درجه مرتبهاش را بالا میبرد.
حج و زیارت کاروانهای آزاد را غیر قانونی اعلام کرده است، کاروانهای شما مورد تایید حج و زیارت هستند؟
مسئولین محترم سازمان حج و زیارت حق دارند، آنها نگران بحث امنیت و کنترل این پیاده روی بزرگ هستند. میخواهند در جریان باشند که چه کسی مسئول کاروان است، چه کسانی مسافر هستند، وضع تدارکات کاروان به نحو مطلوب باشد و بسیار موارد دیگر.
اما این امر نباید مانع اعزام نهادهای مردمی شود. برای کاروان ما نیز سازمان حج و زیارت اطلاعیه ای دادند که بنده جلسه ای را با آقای اخوان مدیریت قبلی برگزار کردیم و سوء تفاهمهای دو طرف برطرف شد و اعلام حمایت کردند.
البته با تغییر در این سازمان توفیق همکاری دست نداد و ما مجدد رایزنیها را با آقای نظافتی مدیر جدید شروع کردهایم، با ارسال نماینده، نامه و همچنین درخواست ملاقات با ایشان. البته بنده رویکرد مدیر کل عتبات نسبت به پیاده روی را مثبت ارزیابی میکنم که انشالله در سالهای آینده به همکاری و تعامل سازنده تبدیل خواهد شد.
از نظر امنیتی، این سفر را مطمئن میدانید؟
زیارت امام حسین (ع) با دیگر زیارتها بسیار متفاوت است، تنها زیارتی است که میگویند برای رفتنش پول قرض بگیرید، اگر خطر جانی داشت هم بروید، به نظر بنده در این سفر امنیت لازمه سفر نیست، ما داریم میرویم حماسه ایجاد کنیم، همانگونه که رزمندگان حماسه ایجاد کردند و برای ایجاد حماسه به امنیت نیاز نیست.
دشمن نیز از همین موضوع هراس دارد، گسترش این پیاده روی و این حماسه است که دشمن را به این وا میدارد که تهدید کند تا بلکه از شرکت کنندگان کم شود، اما میبینیم که پیاده روی اربعین روز به روز پر رنگتر و همه گیرتر میشود.
از ویژگیهای منحصر به فرد پیاده روی برایمان بگویید؟
از جمله فواید پیاده روی تألیف قلوب مؤمنین است، دیدن صحنه های بی نظیر همراهی و کمک در پیاده روی از این جمله است.
نزدیک شدن مردم ایران و عراق که با حیله دشمن در جنگ تحمیلی از فرزندان یکدیگر کشتند و این دشمنی ایجاد شده بود، در این پیاده روی کمرنگ میشود. ما نیز باید با نگاه هم دلی برویم تا فاصلهها کم شود.
همچنین آمادگی جسمانی زائر و تحمل سختیهای راه است که خیر و برکات بسیاری دارد. ما باید تمام سال زحمت بکشیم و برای پیاده روی اربعین آماده شویم.
پیاده روی اربعین آثار و برکات فردی و به خصوص اجتماعی بسیاری دارند، که باید منتظر باشیم و آنها را ببینیم.
در این پیاده روی فواید بسیاری نهفته است، پیاده روی با شناخت و معرفت کافی، در حالی که نهایتاً به یک زیارت سیر تمام نمیشود و اکثرا زائران اربعین حسینی از دور و رو به حرم سیدالشهدا ندای «لبیک یا حسین» سر میدهند و باز میگردند، مطمئناً تأثیرات بسیاری را برای شرکت کنندگان و عموم جامعه مسلمان و شیعه خواهد داشت.