نشست مکتب فاطمی
برترین زن جهان
برترین زن جهان
«و إذْ قالتِ الْملائکةُ یا مریمُ إنّ اللّه اصطفیکِ و طَهَّرکِ و اصْطفیکِ علی نساء العالمین؛(1) به یاد آر زمانی را که ملائکه گفتند: ای مریم، بدان خدا تو را برای اهدافی که دارد انتخاب کرد و پاکیزه گرداند و از میان همه زنان عالم برگزید.»
دانشمندان اهل سنت در ذیل این آیه روایات زیادی در باره برتری و فضل چهار زن آورده اند. این روایات را صحابه معروفی همچون ابن عباس، انس، ابی لیلی، ابوهریره، عایشه، عبدالرحمن بن ابی لیلی، جابر بن عبداللّه ، ابوسعید، حذیفه، ام سلمه، ابواسلمی، ابن مسعود، ابن عمر، عمران بن حصین، جابر بن سمره، ابی بریده اسلمی و دیگران گزارش کرده، از اهل بیت امام علی(ع) و از خودِ حضرت فاطمه(ع) نقل کرده اند. نمونه هایی از این گونه روایات را ذکر می کنیم.
رسول خدا(ص) خطاب به فاطمه(ع) فرمود: «یا فاطمة ألا ترضین أنْ تکونی سیدة نساء العالمین، و سیدة نساء هذه الامة، و سیدة نساء المؤمنین؛(2) ای فاطمه، آیا خشنود نیستی که برترین بانوی زنان جهان و بانوی زنان این امت و بانوی زنان باایمان باشی!»
این حدیث را حاکم و ذهبی صحیح می دانند.(3) بغوی گفته: «بر درستی این حدیث، اتفاق نظر هست».(4) پیامبر(ص) در جاهای مختلف و متعدد با تعابیر گوناگون بر افضلیت و برتری فاطمه زهرا(ع) بر همه زنان عالم تأکید داشت. هنگامی که فاطمه بیمار شده بود و پیامبر این سخن را به اصحاب گفت، آنان همراه پیامبر برای عیادت فاطمه به خانه اش آمدند. پیامبر از بیرون خانه صدا زد که: دخترم، خودت را بپوشان چون جمعی از یاران به عیادت تو می آیند، از آنجا که لباس دخترش فاطمه کافی نبود عبای خود را از پشت در به او داد. پیامبر و یاران وارد شدند و بعد از عیادت از خانه بیرون آمدند، رو به یکدیگر کرده از بیماری فاطمه اظهار تأسف می کردند، پیامبر به آنها فرمود: «اما إنّها سیدة النساء یوم القیامة؛(5) بدانید او بانوی تمام زنان در قیامت است.»
عایشه روایت می کند: «روزی فاطمه نزد پیامبر آمد. راه رفتن او درست مانند راه رفتن رسول اکرم بود، پیامبر فرمود: خوش آمدی دخترم، پس او را طرف راست یا چپ خود نشاند، بعد رازی در گوش او گفت و به دنبال آن فاطمه گریان شد. گفتم: چرا گریه می کنی؟ [پاسخ نداد] بار دیگر پیامبر راز دیگری به او گفت، فاطمه خندان شد. گفتم: تا امروز شادی که چنین با غم نزدیک باشد ندیده بودم. از علت آن سؤال کردم. فاطمه گفت: سرّ رسول خدا را فاش نمی کنم! رازداری ادامه داشت تا پیامبر از دنیا رفت. آنگاه سؤال کردم، گفت: مرتبه اوّل پیامبر به من فرمود: جبرئیل هر سال یک بار قرآن را بر من عرضه می داشت، امسال دو بار عرضه داشت، فکر می کنم فقط به این دلیل است که اجل من نزدیک شده، و تو اولین کسی خواهی بود که به من ملحق می شوی. هنگامی که این سخن را شنیدم گریه کردم.
سپس فرمود: «اما ترضین أنْ تکونی سیدة نساء أهل الجنة أو نساء المؤمنین؛ خشنود نمی شوی که بانوی زنان بهشت یا زنان باایمان باشی» هنگامی که این سخن را شنیدم شاد و خندان شدم.»(6)
در برخی روایات از سیادت چهار زن صحبت شده است. پیامبر اکرم(ص) فرمود: «افضل نساء العالمین خدیجة، و فاطمة و مریم و آسیة امرأة فرعون».(7)
در روایات تعابیر مختلفی آمده همچون: «خیر نساء العالمین أربع مِنْهُنّ فاطمة؛ أفضل نساء أهل الجنة أربع منهن فاطمة؛ سیدة نساء اهل الجنة أربع منهن فاطمة» که مضمون همگی برتری بانوی آفتاب بر تمامی زنان است. همچنین «کمل مِن الرجال کثیر و لم یکمل مِن النساء إلا مریم بنت عمران و آسیه بنت مزاحم (امرأة فرعون) و خدیجة بنت خویلد و فاطمة بنت محمد؛(8) بسیاری از مردان، کامل گشتند و از میان زنان، اینان کامل شدند: «مریم (دختر عمران) آسیه (دختر مزاحم و زن فرعون) خدیجه (دختر خویلد) و فاطمه (دختر محمد)».
1 ـ آل عمران، 42.
2 ـ حاکم نیشابوری، المستدرک، (بیروت: دارالمعرفه، بی تا)، ج3، ص156.
3 ـ همان.
4 ـ شرح السنه، (بیروت: دارالفکر، 1998م)، ج8، ص122.
5 ـ ابی نعیم اصبهانی، حلیة الاولیاء، (بیروت: دارالکتاب العربی، 1987م)، ج2، ص42.
6 ـ محمد بن اسماعیل بخاری، صحیح البخاری، (بیروت: دارالجیل، بی تا)، ج4، ص248 (کتاب بدءالخلق، باب علامات النبوة فی الاسلام).
7 ـ جلال الدین سیوطی، الدر المنثور، (بیروت: دارالفکر، 1993م، ج2، ص193.
8 ـ احمد بن حنبل، المسند، (بیروت: دار صادر، بی تا)، ج2، ص511؛ ابن صباغ مالکی، الفصول المهمه، (بیروت: مؤسسة الاعلمی للمطبوعات، 1988م)، ص127.
حوزه نت
جایگاه شخصیت فاطمه (س) نزد اهل سنت
جایگاه شخصیت فاطمه (س) نزد اهل سنت
حضرت زهرا (س) در نزد اهل سنت به عنوان سیده نساء العالمین شهرت دارد[۱]. از عایشه نیز نقل است که پیامبر اکرم، فاطمه را بهترین زنان عالم (خیر النساء) خوانده است.[۲] سیوطی میگوید: «ما عقیده داریم برترین زنان عالم، مریم و فاطمه(س)اند»[۳] آلوسی میگوید: در حدیث آمده است: «ان الفاطمه البتول افضل نساء المتقدمات و المتاخرات.»[۴] یعنی حضرت فاطمه (بتول) برترین زنان پیشین و پسین است. با این حدیث، افضل بودن فاطمه(س) بر تمام زنان ثابت میشود. زیرا او روح و روان رسول خدا بود. از این رو بر عایشه نیز برتری داشت.[۵] ابنالجکنی میگوید:«بنابر قول صحیحتر، فاطمه از همه زنان افضل است».[۶] روایاتی به همین مضمون در صحیح بخاری، صحیح ترمذی، مستدرک الصحیحین، حلیه الاولیاء ابی نعیم، خصائص النسائی، کنز العمال و … نیز نقل شده است.[۷]
عبیده هروی می گوید: «فاطمه را از آن جهت بتول نامیدند زیرا که نظیر و مانندی نداشت.»[۸] زمخشری در تفسیر خود درباره آیه ۱۲ سوره تحریم می نویسد: «تنها چهار تن از زنان عالم کامل ترین هستند: آسیه همسر فرعون، مریم دختر عمران، خدیجه دختر خویلد و فاطمه دختر محمد(ص)»[۹] این روایت را نجار، مسلم و ترمذی نیز از پیامبر اکرم نقل کرده اند.[۱۰] زمخشری و سیوطی در تفاسیر خود اشاره کرده اند که همانگونه که برای حضرت مریم از آسمان غذای آسمانی فرود می آمد این مائده آسمانی بر حضرت زهرا نیز فرود آمد و هنگامی که رسول اکرم از او سوال کرد این غذاها از کجاست، ایشان پاسخ دادند: «…هُوَ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَرْزُقُ مَنْ یَشاءُ بِغَیْرِ حِسابٍ»[۱۱] زکریا نیز همین سوال را از حضرت مریم کرده بود و چنین پاسخ شنیده بود.[۱۲]
سیره عملی فاطمه (س) نزد اهل سنت
درباره عفت ایشان این چنین منقول است که حضرت علی(علیه السلام) فرمود: مرد کوری اجازه ورود بر فاطمه دختر رسول اللّه (علیها السلام) خواست. حضرت فاطمه حجاب خود را برگرفت. پیامبر(ص) به او فرمود: چرا در حجاب شدی، او که تو را نمی بیند؟ فاطمه (س) گفت: «یا رسولَ اللّهِ، اِن لم یَکُن یَرانی فأَنا أَراهُ و هو یَشُّم الریحَ»; یعنی «ای پیامبرخدا، اگر او مرا نمی بیند، من که او را می بینم و بوی او را استشمام می کند.» رسول اکرم(صلی الله علیه وآله) فرمود: «اَشهدُ اَنَّکَ بِضعهٌ مِنّی»[۱۳]; حقا که تو پاره تن من هستی.[۱۴]
ابن عبد البر (م. ۴۶۳) مولف استیعاب از عایشه نقل کرده است که درباره فاطمه می گوید: کسی را ندیدم که راستگو تر از فاطمه باشد، مگر فردی که او را به دنیا آورده است (یعنی پیامبر)[۱۵]. ابونعیم نیز در «حلیه» همین روایت را با سند خویش از عایشه نقل کرده است که هرگز فردی درست لهجه تر از فاطمه (جز پدرش) ندیدم.[۱۶]
مسلم در صحیح معروف خود که از منابع پر ارزش اهل سنت است می گوید: «فاطمه پاره تن پیامبر است. کسی که او را برنجاند پیامبر را رنجانده است و کسی که او را شادان سازد پیامبر را خوشحال کرده است.»[۱۷] این حدیث از عایشه نیز نقل شده و در کتب صحیح مسلم و صحیح بخاری و صحیح ترمذی و غیره نیز نقل شده است.[۱۸]
نقشآفرینىهاى درخشان بانوی دوعالم
نقشآفرینىهاى درخشان یک بانوی تمام عیار
الگوگیری از حضرت زهرا ( س) در رفتار با پدر
حضرت زهرا(س) درسنین شش هفت سالگی قرار داشت که قضیه شعب ابیطالب پیش آمد. شعب ابیطالب، دوران بسیارسختی در تاریخ صدر اسلام است؛ یعنی دعوت پیامبر اکرم(ص) شروع شده بود، دعوت را علنی کرده بودند، بتدریج مردم مکه - بخصوص جوانان و بردهها - به حضرت میگرویدند؛ بزرگان طاغوت، مثل ابولهب، ابوجهل و دیگران دیدند که هیچ چارهای ندارند جز اینکه پیامبر - صلی الله علیه و آله و سلّم- و پیروان تازه گرویده به آن حضرت را از مدینه اخراج کنند؛ تعداد زیادی از اینها را که دهها خانوار میشدند از مکه بیرون کردند. جناب ابیطالب در نزدیک مکه و در شکاف کوه، ملکی داشت که از آن به «شعب ابیطالب» یاد میشد؛ این بزگوران به مدت سه سال در این ملک ساکن شدند و در این مدت در محاصره و تحریم کامل اقتصادی قرار داشتند. این دوره، یکی از دوران های بسیار سخت و طاقت فرسای پیامبر (ص) بود. در همین اثنا، جناب ابیطالب و خدیجه کبری که از پشتیبانان و امید پیامبر(ص) بودند، در ظرف یک هفته از دنیا رفتند. حضرت فاطمه زهرا (س) در این دوره پر مشقت و طاقت فرسا، احساس مسئولیت میکند و مثل یک مادر، یک مشاور و یکپرستار، تلاش میکند تا غبار غم و اندوه و مشکلات را از چهره پدر بزداید. لذا پیامبر گرامی اسلام از ایشان به عنوان «امابیها» (مادر پدرش) یاد کرده است. آیا این نمیتواند برای یک نوجوان و جوان در همه زمانها الگوباشد؟
الگوگیری از حضرت زهرا ( س) در رفتار با همسر
در طول ده سالی که پیامبر - صلی الله علیه و آله وسلّم - در مدینه حضور داشت، حدود نه سالش حضرت زهرا و حضرت امیرالمؤمنین(ع) به عنوان زن و شوهر در کنار یکدیگر زندگی میکردند. در این نه سال، حدود شصت جنگ اتفاقافتاده که در اغلب آنها امیرالمؤمنین - علیه السّلام- شرکت داشته است. حالا شما ببینید او خانمیاست که در خانه نشسته و شوهرش مرتب در جبهه است و اگر در جبهه نباشد، جبهه لنگ میماند؛ از لحاظ زندگی هم وضع رو به راهی ندارند؛ انسان چقدر روحیه قوی داشته باشد تا بتواند این شوهر را تجهیز کند؛ دل او را از وسوسه اهل و عیال و گرفتاریهای زندگی خالی کند؛ به او دلگرمی بدهد؛ بچه ها را به آن خوبی که ایشان تربیت کرده، تربیت کند. این طور خانه داری و شوهرداری نمی تواند برای یک دختر جوان و یک خانم خانه دار الگو باشد؟
الگوگیری از حضرت زهرا ( س) در رفتار با فرزند
با كمى دقت در برخورد عاطفى و منطقى حضرت زهرا(س) در مىيابيم كه آن بانوى بزرگوار، در ساختن روح و شخصيت فرزندان گرامىاش از ابزارى بسيار ظريف و دقيق استفاده كرده است، كه بسيارى از آنها در حال حاضر، ميان روانشناسان تربيتى مورد بحث و بررسى قرار گرفته و خبرگان اين فن، به نتايج مثبت آن ايمان آوردهاند. بىشك، اين توفيق بىنظير در تربيت كودكان، ناشى از معرفت عميق و صحيحى است كه اسلام در مورد انسان، ارائه داده است. بنابراين، اگر بگویيم هر مكتبى به اندازه شناخت درستى كه از انسان دارد، در نظام تربيتى خود، به توفيقاتى دست مىيابد، سخن به گزاف نگفتهايم. دین آسمانى و الاهى اسلام از كاملترين و واقع بينانهترين شناخت، در مورد انسان برخوردار است، لذا بيشترين توفيق را در مساله تربيت انسان بدست آورده است. روش تربيتى و اخلاقى حضرت فاطمه(س) که برگرفته از دین اسلام است، بهترين شيوه، و تجربه براى ساختن نسلى پاك و سعادتمند است. از اين رو، جا دارد كه پيروان و ارادتمندان مكتب اسلام، با به كار بستن شيوهها و ظرايف تربيتى آن حضرت در رشد و تربيت نسلى پاك، و پيشرو همت نموده، سعادت دنيا و آخرت فرزندان خود را بيمه كنند.
روح انسان به گونهاى ساخته شده كه نياز به محبت و عطوفت، يكى از اساسى ترين نيازهاى او محسوب مىشود، بدين جهت، كودكان محروم از اين موهبت، دچار كمبودها و مشكلات روانى، و گاه نواقصى جسمى خواهند شد. حضرت فاطمه(س) كه خود از سرچشمه محبت و عطوفت رسول خدا(ص) سيراب گشته و قلبش كانون محبت به همسر و فرزندان خود بوده، در اين جهت نيز وظيفه مادرى خود را به بهترين شكل انجام داد. حضرت فاطمه(س) فرزندان خود را به بازی و مسابقه تشویق و گاهی با آنان به بازی مشغول می شد و با حرکتها و گفتارهای شیرین مادرانه و بالا و پایین انداختن فرزندان خود آنان را از احساسات پاک مادری سیراب می نمود.
نقل شده است كه حضرت زهرا(س) با فرزندش امام حسن مجتبى(ع) بازى مىكرد و او را بالا مىانداخت و مىفرمود: «پسرم حسن، مانند پدرت باش. ريسمان ظلم را از حق بركن. خداى را بپرست كه صاحب نعمتهاى متعدد است، و هيچگاه با صاحبان ظلم و تعدى، دوستى مكن».
الگوگیری از حضرت زهرا ( س) در رفتار با مردم
يكى از نقشآفرينىهاى درخشان فاطمه بالا بردن فرهنگ جامعه، رشد فكر و انديشه مردم و رفع مشكلات و شبهات آنان است. آن حضرت از مسائل ساده گرفته، تا پيچيدهترين مشكلات را پاسخگو بود، و اين ميسّر نبود، مگر با احاطه علمى، قوت فكرى و همت بلند ايشان. اين بانوى بزرگ اسلام، زجر تبليغ و رنج تعليم و تربيت را تحمل نموده، چون مشعلى فروزان در راه هدايت جامعه، نورافشانى كرده و با سوختن خود به دل و جان مردم، گرمى بخشيد و پاسدارى از ارزشها و مفاخر اصيل، مبارزه پيگير با بدعتها، جهل، كجروىها و ركود جامعه را خط مشى خود قرار داد. حضرت فاطمه(س) از كودكى در متن اجتماع به سر برده، و با مردم همدم و همدرد بوده است. اين بانو رابطهاى صميمانه و عالمانه با ياران خود داشت.
زنى به خدمت حضرت زهرا(س) رسيد و عرض كرد: مادر پير و ناتوانى دارم كه در نماز بسيار اشتباه مى كند، مرا فرستاده تا از شما بپرسم كه چگونه نماز بخواند. آن حضرت فرمود: هر چه مىخواهى بپرس. آن زن سؤالات خود را مطرح كرد، تا به ده سؤال رسيد و حضرت(س) با روى گشاده جواب داد. زن از زيادى پرسش خود، شرمنده شد و گفت: شما را بيش از اين زحمت نمىدهم. حضرت فاطمه(س) فرمود: باز هم بپرس. آن گاه براى تقويت روحيه وى چنين فرمود: اگر به كسى كارى واگذار كنند، براى مثال از او بخواهند كه بار سنگينى را به ارتفاع بلندى حمل كند و در برابر اين كار صد هزار دينار به او جايزه بدهند، آيا او با توجه به آن پاداش احساس خستگى مى كند؟ زن جواب داد نه. آن حضرت فرمود: من در مقابل پرسشى كه جواب مىگويم از خدا پاداشى به مراتب بيشتر دريافت مى كنم و هرگز ملول و خسته نمىشوم. از رسول خدا(ص) شنيدم كه روز قيامت دانشمندان اسلام در برابر خدا حاضر مىشوند و به اندازه علم و تلاش و كوششى كه در راه آموزش و هدايت مردم داشته اند، از خداى خود پاداش مىگيرند.
صفحات: 1· 2
سرنوشت خانه فاطمه (سلام الله علیها)
سرنوشت خانه فاطمه (س)
در مدينه منوره، شهر پيامبر، تنها يك خانه بود كه رسول الله (ص) به آن عشق ميورزيد.اين خانه روز و شب محل نزول و عروج فرشتگان الهي بود. پيامبر (ص) آن قدر به اين خانه احترام ميگذاشت كه بدون اجازه وارد آن نميشد، هر صبح و شام به آنجا ميرفت و پس از كوبيدن در آن، با صداي بلند بر اهلش سلام ميداد.اين خانه روز و شب محل نزول و عروج فرشتگان الهي بود. پيامبر (ص) آن قدر به اين خانه احترام ميگذاشت كه بدون اجازه وارد آن نميشد، هر صبح و شام به آنجا ميرفت و پس از كوبيدن در آن، با صداي بلند بر اهلش سلام ميداد.
هنگام خارج شدن از شهر، آخرين نقطه توقفش درمدينه بود وپس از مراجعت، اول به سراغ همان خانه ميرفت. آن خانه، خانه فاطمه (س) بود كه اين نوشتار كوتاه به وصف آن خواهد پرداخت.
** موقعيت جغرافيايي
اين خانه در طرف شرق مسجد النبي (ص)، هم رديف ديگر حجرههاي رسول الله (ص) و در وسط آنها قرار داشت. به گفته نويسنده مدينهشناسي با توجه به ديگر گفتههاي ثبت شده، مسلم است كه خانه فاطمه (س) بين مربع قبر و ستون تهجد بوده است. مردي به عبدالله بن عمر گفت درباره علي بن ابي طالب (ع) برايم سخن بگو و عبدالله گفت: اگر ميخواهي بداني كه مقام و منزلت علي (ع) نزد پيامبر خدا (ص) چه اندازه بود، پس نظر كن به خانهاش نسبت به خانههاي پيامبر (ص).
عبدالله سپس با دست خود به خانه علي و فاطمه (ع) اشاره كرد و گفت: اين خانه اوست كه در وسط خانههاي پيامبر خدا (ص) قرار گرفته است. طول خانه فاطمه (س) از طرف جنوب ۵/۱۴، از طرف شمال ۱۴ متر و از طرف شرق و غرب ۵/۷ متر بوده است.
** اهدايي خدا و رسول (ص)
پيامبر بزرگوار (ص) از همان ابتداي ورود به مدينه در فكر احداث چنين حجرهاي براي حضرت فاطمه (س) بود. بدين جهت زماني كه حجرههايي را در طرف شرق مسجد براي همسران خود احداث كرد، براي فاطمه (س) اين حجره را ساخت.ام سلمه در روايتي كه درباره عروسي حضرت فاطمه (س) است، ميگويد: پيامبر (ص) دختر خود، فاطمه و همچنين علي (ع) را پيش خود خواند و دست علي را در دست راست و دست فاطمه را در دست چپ گرفت و به سينه خود گذارد و ميان دو چشم آن دو را بوسه زد.
ام سلمه ميگويد: آنگاه پيامبر (ص) به علي (ع) فرمود، علي جان! خوب همسري داري و به فاطمه عليها السلام فرموداي فاطمه! تو هم خوب همسري داري. سپس از جاي برخاسته و پيشاپيش آن دو راه افتاد تا اينكه آن دو را به خانهاي كه از پيش براي آنها ساخته بود، وارد كرد.
** راهي به بيرون جز از مسجد نداشت
از ديگر ويژگيهاي اين خانه اين بود كه هيچ گونه راهي به بيرون به غير از راه مسجد نداشت. بدون شك در اين كار عنايتي بود. شايد راز اين عمل براي مسلمانان آشكار نشده است. سيد محمد باقر نجفي مينويسد: همگي مورخان اذعان دارند كه خانه علي (ع) در ديگري جز آنچه كه به سوي مسجد باز ميشد، نداشت.
** خانه رفيع و پر نور
از ديگر ويژگيهاي اين خانه اين است كه همانند ديگر مساجد و خانههاي پيامبران، از نورانيت و جلال و شكوه خاصي برخوردار و از خانههايي بود كه قرآن مجيد درباره آنها فرمود: در خانههايي كه خدا رخصت داده كه [قدر و منزلت] آنها رفعت يابد و نامش در آنها ياد شود.
در روايتي كه در ذيل آيه فوق آمده است، انس از بريده نقل ميكند: هنگامي كه پيامبر (ص) اين آيه را تلاوت ميكرد، مردي از جاي برخاست و گفت مقصود از اين خانهها كدام خانه هاست؟ پيامبر فرمود: خانههاي پيامبران. ابوبكر در حالي كه با دست خود به خانه علي و فاطمه (ع) اشاره ميكرد، گفت: آيا اين خانه از جمله آن خانه هاست كه حضرت فرمود آري. بلكه افضل از همه آنها است.
صفحات: 1· 2
حضرت زهرا سلام الله علیها ومعرفی چند کتاب
حضرت زهرا سلام الله علیها ومعرفی چند کتاب
نام کتاب: جلوه نور: پرتوی از فضایل معنوی فاطمه زهرا علیهاالسلام
نویسنده: علی سعادت پرور
چاپ اوّل (بهار 1371)
ناشر: دفتر نشر معارف اسلامی
مؤلّف درباره ویژگی های اثر حاضر در مقدمه می نویسد: «درباره شخصیّت والای بانوی دو عالم، حضرت صدیقه کبری، فاطمه زهرا علیهاالسلام ، کتاب ها و رساله های فراوانی نگارش یافته… محور عمده آنها خصوصیات تاریخی و اخلاقی آن بزرگوار و ظلم هایی است که در مدت کوتاه زندگی پربرکتش بر او رفته است و این در حالی است که منابع فراوانی در جوامع روایی شیعه درباره مقامات و منازل معنوی آن بانو وارد شده و کم تر مورد توجه محققان قرار گرفته است و گویا این کم توجهی به دلیل صعوبت فهم بعضی از روایات و… بوده است… در این رساله محور اساسی بحث ها پیرامون منازل و مقامات معنوی آن حضرت است». کتاب حاضر در 327 صفحه و در یک مقدمه و سی فصل و یک خاتمه تدوین شده است. عناوین چند فصل اوّل کتاب عبارتند از: خلقت نوری فاطمه زهرا علیهاالسلام ، ولادت و خصوصیات تولد، اسامی و کنیه ها و القاب، عظمت فاطمه زهرا علیهاالسلام ، عصمت فاطمه علیهاالسلام ، علم و معرفت و کمالات فاطمه زهرا علیهاالسلام .
نام کتاب: آیینه عصمت
گردآورندگان: محمود شاهرخی، مشفق کاشانی
ناشر: اُسوه
شاعران متعهّد و معتقد در طول تاریخ از طریق سرودن مدائح و مناقب به شناساندن شخصیّت و فضایل اخلاقی سفیران هدایت اهتمام نموده اند و الحقّ با اشعارخوبی که سروده اند هر یک به فراخور بضاعت خویش، اظهار ارادت و عشق و ایمان به خوبی ها را به نمایش گذاشته اند و چراغ راهی در برابر علاقه مندان سعادت فراهم آورده اند. مجموعه حاضر نیز نمونه ای از این مجموعه هاست. این مجموعه را دو شاعر ارجمند و سخن شناس معاصر، آقایان استاد محمود شاهرخی (جذبه) و استاد مشفق کاشانی، از منابع متعددی انتخاب کرده اند. همان گونه که در مقدمه تصریح دارند تلاششان بر این بوده است تا سروده های خوب و مؤثر را برگزینند. در این مجموعه اشعاری از 122 شاعر در 567 صفحه فراهم آمده است.
اولین کسی که وارد بهشت میشود به احسن صورت و اکمل هیأت زهرا(س) است
اولین کسی که وارد بهشت میشود به احسن صورت و اکمل هیأت زهرا(س) است
حضرت آیتالله حسین وحید خراسانی :وظیفه مسلمانان نسبت به حضرت زهرا سنگین است
وی با بیان اینکه هر مسلمانی وظیفهاش نسبت به فاطمیه و حضرت زهرا(س) بسیار سنگین است، به بیان وظایف مسلمانان نسبت به مسأله شهادت حضرت زهرا(س) اشاره کرد و اظهار داشت: پیامبر اسلام در حدیثی که از سوی عامه نقل شده است، فرمودند؛ نخستین کسی که وارد بهشت میشود حضرت زهرا(س) است.
این مرجع تقلید با تأکید بر اینکه اسبق السابقین و افضل الافضلین پیامبر اسلام است، ابراز کرد: «اول من یدخل الجنه» پیامبر است و ایشان فرمودند؛ من وارد بهشت میشوم اما جلوتر از من دخترم فاطمه(س) است.
* پیامبر علت محدثه و حضرت زهرا علت مبقیه است
استاد برجسته درس خارج حوه علمیه با بیان اینکه حضرت زهرا(س) چه کرده که جلوتر از پیامبر(ص) وارد بهشت میشود، گفت: با بعثت پیامبر(ص) غرض از خلقت و ثمره تشریع و دیانت محقق شد؛ پیامبر(ص) علت محدثه و حضرت زهرا(س) علت مبقیه است.
آیتالله وحید خراسانی تأکید کرد: تمام ماحصل انبیا از آدم تا خاتم منحصرا به وجود حضرت زهرا(س) باقی ماند؛ اگر فاطمه(س) نبود ائمه اطهار(ع) نیز نبودند.
* باقی ماندن نسل پیامبر و دین خدا به خاطر وجود فاطمه است
استاد برجسته تفسیر قرآن تصریح کرد: باقی ماندن نسل پیامبر(ص) و دین خدا در جهان به وجود فاطمه(ص) است.
وی با اشاره به روایتی مبنی بر اینکه روز قیامت که همه وا نفسا می گویند حضرت زهرا(س) به احسن صورت و اکمل هیأت وارد بهشت میشود و همه غرق در تعجب از آن عظمت میشوند، افزود: اگر دنیای عامه همین روایت را بفهمند کافی است.
* ضرورت بزرگداشت ایام شهادت حضرت زهرا
این مرجع تقلید بر ضرورت بزرگداشت شهادت حضرت زهرا(س) تأکید کرد و گفت: هر مسلمانی باید بداند روز شهادت حضرت زهرا(س) چه روز بزرگی است و وظیفه خود را در قبال این روز بزرگ بشناسد.
استاد برجسته درس خارج حوه علمیه با اشاره به روایات خاصه در مورد حضرت زهرا(س)، سرّ نامگذاری فاطمه به زهرا را مورد توجه قرار داد و گفت: حضرت علی(ع) در این باره فرمودند؛ فاطمه، زهرا نامیده شد چون خدا او را از نور عظمت خود خلق کرده است.
آیتالله وحید خراسانی با تأکید بر اینکه همه آسمانها و زمین به نور حضرت زهرا(س) منور شد، ابراز کرد: چشمهای ملائکه از دیدن آن نور درمانده شد و تمام آنها به تابش نور صدیقه زهرا(س) به سجده افتادند و گفتند خدایا این نور چیست؟ خدا فرمود این نوری از نور من است و ساکن کردم او را در سماء، خلق کردم او را از عظمت خود، بیرون میآوردم او را از صلب نبییّ که برتر از همه انبیا است و از همین نور خارج میکنم ائمهای که اقامه میکنند امر مرا و هدایت به حق میکنند.
* هرچه برای حضرت زهرا مراسم برگزار شود، کم است
وی با انتقاد از کسانی که به هیأتها و مراسمهای شهادت حضرت زهرا(س) ایراد میگیرند، گفت: یک عده عوام پیدا شدند در ذهنها رخنه ایجاد میکنند که این هیأتها و این تشکیلات برای شهادت حضرت زهرا(س) زیاد است؛ دوران بی سوادی دوران ما است.
این مرجع تقلید وظیفه طلاب و علمای حوزه علمیه را در شناساندن حضرت زهرا(س) و برپایی مراسم سوگواری در ایام فاطمیه سنگین ارزیابی کرد و اظهار داشت: علما و طلاب به مردم بفهمانند آنچه که در این ایام صورت میگیرد، کم است.
آیتالله وحید خراسانی با اشاره به روایتی از امام علی(ع) مبنی بر عظمت حضرت زهرا(س)، گفت: والله هر کاری بکنید خلأ این مصیبت را پر نمیکند، همه آلالله ذرهای در مقابل این کلمه هستند؛ همه ائمه(ع) میوه درخت حضرت زهرا(س) هستند اما کجا حق ایشان ادا شد؛ اولین کسی که وارد بهشت میشود به احسن صورت و اکمل هیأت زهرا(س) است اما پهلو شکسته و بازو ورم کرده.
پایگاه حوزه